Twardość wody jest skutkiem obecności różnych, rozpuszczonych w niej jonów metali – zwłaszcza magnezu i wapnia. Natomiast mianem twardości węglanowej przemijającej określa się twardość wody powodowaną przez: węglany, wodorowęglany, wodorotlenki wapnia i magnezu, które wytrącają się podczas gotowania (pod postacią osadów). Twarda woda nie jest ani potencjalnie niebezpieczna, ani niezdrowa. Ponadto – zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. poz. 2294) – dopuszczalny zakres wartości związanych z twardością wody wynosi 60-500 mg/l. Jest to wartość zalecana ze względów zdrowotnych, co oznacza, że jest pożądana dla zdrowia ludzkiego. Osad w czajniku nie świadczy zatem o złej jakości wody, ale o jej zdrowym zmineralizowaniu.
Woda z ujęć Gminy Kuźnica jest klasyfikowana jako średnio twarda.
Jednostka | Woda ujęcie Kuścińce | Woda ujęcie Kuźnica | Zawartość dopuszczalna (wg norm polskich) |
---|---|---|---|
mg CaCO3/dm3 | 292 | 270 | 500 |
Stopnie niemieckie (DH) | 16,4 | 15,1 | 28 |
Tabela twardości wody
Woda | mg CaCO3/dm3 | Stopnie niemieckie (dH) | Stopnie francuskie (f) | Stopnie angielskie (Clarka) |
---|---|---|---|---|
Bardzo miękka | <100 | <5,6 | <10 | <7 |
Miękka | 100-200 | 5,6-11,2 | 10-20 | 7-14 |
Średnio twarda | 200-350 | 11,2-19,6 | 20-35 | 14-24,5 |
Twarda | 350-550 | 19,6-30,8 | 35-55 | 24,5-38,5 |
Bardzo twarda | >550 | >30,8 | >55 | >38,5 |